Θυμάσαι τότε που μαζευόμασταν όλοι γύρω από το τραπέζι για να πούμε “ευχαριστώ” και να φάμε; Όχι; 🫢Ε, ώρα να αρχίσουμε! Το Thanksgiving μπορεί να είναι made in USA, αλλά εμείς στην Κύπρο το προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα και το λέμε, Φκαριστώ πολύ.
Θα το γιορτάζουμε 1η του Σεπτέμβρη (γιατί τι άλλο να κάνουμε εκείνη τη μέρα; Κι αντί για γαλοπούλα, το δικό μας Κυπριακό τραπέζι θα έχει,
Ορεκτικά: Χωριάτικο ψωμί από προζύμι, ταχίνι, χαλούμι, μαύρες ελιές (αυτές οι μικρούλες, ξέρεις) και φρεσκοτηγανισμένα κολοκούθκια με αυγά (με παρά πολύ αλάτι, για τον θείο που τα του αρέσουν να είναι λύσσα).
Κυρίως πιάτα: Σούβλα, τταβάς και φυσικά μακαρόνια του φούρνου με ατελειώτη μπεσαμέλ (όχι τσιγκουνιές!)
Γλυκά: Λουκουμάδες, γαλακτομπούρεκο, γλυκό καρυδάκι, και ένα πιάτο πουρέκια της αναρής που εξαφανίζονται πριν να πεις “φκαριστώ”!
Κι επειδή είμαστε Κύπριοι, το τραπέζι δεν τελειώνει πότε – μόνο που σιουμαλίζουμε για το τι φαγητό είχε η θεία η Μαρία πέρσι και ποιος έκανε το καλύτερο “σερβίρισμα”.
Και φυσικά, τιμάμε την μέρα με το πιο σημαντικό στοιχείο: το κυπριακό καφέ για να πούμε “Φκαριστώ” που έχουμε ακόμα λίγο χρόνο να κάτσουμε γύρω από το τραπέζι να γελάσουμε και να φάμε.
Έτσι θα έμοιαζε το δικό μας Κυπριακό Thanksgiving, βασισμένο στις παραδόσεις και στις γεύσεις που ξέρουμε και αγαπάμε.
Ξεκινάμε από φέτος, συμφωνούμε;